Welkom 
 AV regionaal 
 Activiteiten 
 Nieuws 
 Leden 
 Tips & Truc's 
 Links 
 Foto Galerie 
 HDAV series 
 Contact 



Resolutie: productie versus beamer

Een vaak gestelde vraag; op welke resolutie moet ik mijn serie aanmaken, c.q. aanleveren?

Aan deze vraag kleven een aantal aspecten:

- Hoe krachtig is je PC?
- Hoe complex is je serie?
- In welke resolutie wil je weergeven?
- Hoe kies je de optimale resolutie voor de gebruikte beamer?

Hoe krachtig is je PC?

Wanneer je een serie aanmaakt voor eigen gebruik op je eigen systeem dan ben je met name afhankelijk van wat je eigen PC aan eigenschappen heeft. In het algemeen merk je snel genoeg wanneer je PC het niet meer bij houdt; een zwart beeld op die momenten dat de gegevens niet meer tijdig verwerkt kunnen worden.

Hoe hoger je de resolutie kiest hoe sneller dit effect zichtbaar wordt. Hieruit kun je al concluderen dat je de resolutie niet onnodiig hoog moet kiezen. Op dit moment hebben de meeste monitoren c.q. beamers een maximale resolutie in de orde van 1920 x 1080 (ongeveer 2 Mpix) en heeft het geen nut om je series op bijvoorbeeld 3000 x 2000 (6 Mpix) aan te maken omdat hiervan slechts 1/3 weergegeven kan worden.

Anderzijds kan het wel helpen, als je een wat zwakker systeem hebt, om de serie op een lagere resolutie aan te maken, bijv 1024 x 768.  Je systeem kan het dan wat beter bijbenen zodat je de serie toch zo kunt maken als je had bedacht.

Hoe complex is je serie?

Wanneer je serie bestaat uit beelden die gezapig van het ene naar het andere beeld overvloeien dan wordt er weinig gevraagd van je PC en kun je nagenoeg altijd de hoogste resolutie kiezen die je ooit nodig hebt. Wordt er echter gebruik gemaakt van snel wisselende beelden, meerdere effecten c.q. veel gelijktijdige beelden dan is de PC bepalend of je wel of niet de maximale resolutie kunt gebruiken. Ook hier geldt dat bij een minder systeem thuis je kunt terug vallen naar een lagere resolutie.

Een andere mogelijkheid is het begrenzen van de resoulutie van de gebruikte beelden. Wanneer er veel "picture in picture" gewerkt wordt, bijvoorbeeld in kwart beelden, dan kan het helpen om deze beelden ook op een kwart van de resolutie aan de gebruikte ontwikkelsoftware aan te bieden. Meestal is de software niet zo slim om te zien dat je dat beeld alleen maar verkleind gebruikt. Op deze manier kan je grafische kaart dan vier kleine foto's op de plek van een grote foto in zijn geheugen (vaak de beperkend factor) plaatsen.

In welke resolutie wil je weergeven?

Voor thuisgebruik kies je de resolutie aansluitend op je apparatuur. Voor wedstrijden en festivals wordt soms een resolutie voorgeschreven danwel aangegeven welke beamer gebruikt wordt. In dat geval kies je voor een zo optimale weergave de resolutie die het beste past bij de gebruikte beamer.

Hoe kies je de optimale resolutie voor de gebruikte beamer?

De optimale resolutie keuze voor een serie bij gebruik van een specifieke beamer of monitor is de resolutie die precies past op de resolutie. Dit klinkt logisch, maar hoe doe je dat? In een aantal gevallen, namelijk, komt de verhouding van de serie niet overeen met, bijv, de verhouding van de beamer. Een serie gemaakt in een verhouding van 3:2 geprojecteert met een HD-beamer (16:9) past niet precies en zal bij volledige weergave links en rechts zwarte balken weergeven.

Afhankelijk van de software en de instellingen van de beamer zal het beeld altijd zo volledig mogelijk opgevuld worden. Wat is er dan zo moeilijk/speciaal aan de keuze van de resolutie? Wanneer we een exe met een te lage resolutie aanmaken dan moet de software tijdens projectie beeldpunten toevoegen (bedenken). Bij een te hoge resolutie moeten er beeldpunten weggelaten, opnieuw berekent worden.

Enerzijds zit hier een tijd aspect en anderzijds een kwaliteits aspect aan. Omzetten van de resolutie kost verwerkingstijd in de PC en/of de beamer, met mogelijk een slechter werkend presentatie. Een mogelijk kwaliteitsaspect vormt het vergroten en verkleinen van de beelden die al eens eerder verkleind zijn. Net als bij het bewerking van een foto kan men niet onbeperkt omzetten van de ene naar de andere resolutie zonder kwaliteitsverlies. Daarom is het beter om de serie, bij het aanmaken van de exe, pixel voor pixel passend te maken. Dit betekent dat er geen onnodige formaat aanpassingen gedaan hoeven te worden en er optimaal gebruik gemaakt wordt van de PC en beamer eigenschappen.

In de praktijk betekent dit, voor een 3:2 serie, dat we uitrekenen hoeveel pixels van een 16:9 beeld gebruikt worden voor een 3x2 beeld en dit als instelling gebruiken voor het genereren van de serie. Vaak wordt als instelling gevraagd om de te genereren beeldbreedte in te stellen. Voor een 3:2 beeld op een HD-beamer wordt dit dan: 3 maal (1080 gedeeld door 2) = 1620. Uitgangspunt is de zijde die uiteindelijk precies past, in dit geval 1080.

Hieronder een lijstje van veel gebruikte projectie formaten met de bijbehorende, breedte-instelling:

Beamer

Beeldverhouding

 

Exe-presentatie

1920

x

 1080

16:9

=

op 1920 breed instellen

3:2

=

op 1620 breed instellen

4:3

=

1440 breed instellen

1400

x

 1050

16:9

=

op 1400 breed instellen

3:2

=

4:3

=

1024

x

768

16:9

=

op 1024 breed instellen

3:2

=

4:3

=